Pages

Sunday, October 18, 2009

700 grunner til å glede seg til våren

Jeg elsker å grave i hagen. Før har det vært nokså tilfeldig hva som har kommet i jorda, en impulstur på hagesenter akkurat når ting er på 70 prosent rabatt har bestemt mye. Helt til i fjor høst. Ny hage, nye muligheter. Fra å handle etter innfallsmetoden har jeg plutselig en plan.

Det begynte forsiktig, men her forleden grep jeg meg selv i å grille hagesentermannen om herdigheten til en mørkerød hamp-plante jeg falt pladask for. Jeg endte opp med å la den stå igjen (selv om den var på salg!), fordi jeg tror det blåser så mye der jeg bor at bladene bare ville knekke og hele planten ville ende opp som en slags halvråtten piasavakvast. En annen dag kjørte jeg innom på vei fra jobb, fordi jeg ville ha en villvin. De hadde ikke. jeg dro igjen uten å kjøpe noe som helst. Dette er completely out of character.

Jeg tror det er en gryende hagenerd som har våknet. Fortsatt fersk, men like fullt - symptomene stemmer. For da jeg fikk høstløk-katalogen i posten, forkastet jeg alle tanker om et tilfeldig raid av restløk på nærmeste hagesenter. Jeg krysset av på første øyekast-favoritter, og tok så hele katalogen for meg igjen og fant de virkelige favorittene, som man må se på mer enn en gang for virkelig å oppdage - og bestilte en hel kasse med løk.

Nå har jeg laget meg en hagedagbok. Full av notater om plantene jeg setter. Jeg kunne brettet klær eller vasket gulv eller lest en bok eller jogget en tur, men jeg har blitt litt hektet. Og det er deilig å la seg oppsluke helt og fullt av noe man strengt tatt ikke må. Kanskje det er derfor det er så kjekt.

Her er 700 grunner til at jeg gleder meg til våren:
(ingen av bildene er mine - teksten er linket til opphavet)

Muscari Comosum plumosum
Muscari Golden FragranceMuscari Neglectum Sky Blue
Muscari Latifolium


Crocus GoldilocksColchium hybrid Violet Queen
Chionodoxa (Snøstjerner) Luciliae
Chionodoxa Luciliae Alba


Allium Hair

Allium Sphaerocephalon

Iris Professor Blaauw

Iris Katharine HodgkinIris Reticulata Harmony

Iris regelio-cylus Dardanus

Iris Surprise
Villtulipaner (blanding)

Villtulipan Eastern Star

Villtulipan Bright Gem

Liljetulipan (fargeblanding)

Liljetulipan Florosa

Liljetulipan Maytime

Tulipan Don Quichotte

Tulipan Queen of Night

Tulipan Bleu Aimable

Tulipan Double Beauty of ApeldoornNarcis (påskeliljer i blanding)

Sommer Narcis Erlicheer

Ranunculus mixed

Anemone Mr. Fokker

Fritillaria pallidiflora

1 comment: